Better hike

Skogsbad - Lindeborgs Eco Retreat

En plats som erbjuder naturnära upplevelser för rekreation

Inte långt från våra sörmländska samhällen ute på landet finns gården Lindeborgs Eco Retreat med särskild omtanke till allt levande. På marken, i jorden, i skogen och på gården där makarna Julia och Carl har etablerat sig spirar det av liv och återhämtning. Här används endast hållbara metoder för ett positivt klimat utan negativ påverkan på vår jord eller oss människor.


Maten som lagas är egen- eller lokalodlad och det går att bo i en renoverad lada med bastu och bad. Badet sker i naturpoolen alldeles utanför omgiven av odlingar och fält med utsikt över Hallbosjön och dess fågelliv.


Det är en upplevelse att få möta naturen på gården och ta del av vad Julia och Carl har lyckats skapa. Det är en plats där vi påminns om vad liv verkligen är. Det blomstrar av liv, och det skapas nytt liv. En för mig mycket omtyckt plats för välbefinnande och jag känner stor tacksamhet över att jag har möjlighet att få erbjuda skogsbad just här.

"Första gången jag var på Lindeborgs Eco Retreat var det sommar och jag blev stum av förundran nästan i chocktillstånd över alla insekter som rörde sig på stigen att jag knappt kunde röra mig framåt. Jag gick sakta, stillsamt och beslutsam över att inte trampa på ett bi, humla, syrsa, myra, eller skalbagge eller någon annan art. Det var länge sedan, eller vid närmare eftertanke, kanske har jag aldrig upplevt denna storskaliga mängd av insekter i mitt liv. Det fick mig att inse vad de åstadkommit på gården. Och vad vi saknar på andra platser."


Jenny Kantelius

Natur- och skogsbadsguide

Det är därför jag vill erbjuda skogsbad just här, att få dela med mig av Julia och Carls engagemang och låta fler uppleva de välgörande effekterna av naturen på en plats som den här. Det tänds även en gnista av hopp i mig. Desto fler vi är som ser hur naturen skulle kunna vara kan vi tillsammans framåt ge naturen hjälp på traven. Att vi blir fler som bidrar till vår ökade samvaro och samstämmighet med naturen. Att vi återskapar den.


Om skogsbad

Shinrin Yoku är det japanska namnet för skogsbad som betyder ”Att ta in skogsatmosfären med sina alla sinnen” och är en metod som utvecklades på åttiotalet i Japan för att minska stressrelaterade sjukdomar. Forskare upptäckte att separationen från naturen gjorde människor mer sjuka och det gjordes stora insatser för att få fler grönområden, parker och särskilt utbildade guider för att kunna erbjuda skogsbad som terapi och som förebyggande åtgärder mot stress. Skogsbad visade sig ge goda effekter på hälsa och välmående och människor mådde helt enkelt bättre efter att fått vistas i naturen genom guidning.